Egy német klasszikus fegyver. A mai napig megtalálható a civil lakosságnál 1-2db vadászatra átalakítva. A konstrukció a mai napig megállja a helyét.

A Gewehr 98 (M98) a német hadsereg ismétlő puskája volt. A fegyver kifejlesztésének oka a Németországgal szemben álló Franciaország hadseregében megjelenõ korszerű Lebel puskák voltak. A német Paul Mauser fegyverszerkesztő már 1871-tõl foglalkozott ismétlő fegyverek tervezésével, de az 1871/84-es típusok még fekete lőporos töltényt használtak. A Lebel füstnélküli töltényére adott válasz a 7,9 x 57 mm-es M88 töltény volt. A Mauser sorozat nagy népszerûségnek örvendett, Belgium, Törökország, Spanyolország, Svédország és Brazília is rendszerbe állította.A Gewehr 98 forgó-tolú záras reteszelésű volt, a töltést 5 töltényt befogadó rögzített középágytárbó végezte, a töltényeket töltőléc segítségével lehetett a tárba tölteni. Kezdetben 1888-as tompa hegyû lövedékelt tüzelt, majd 1903-tól egy hegyes nehéz S-lövedéket (Spitz-Geschoss), a német gyalogság alapvető fegyvere volt.

by: S.P.

Lynx (alias Hiúz) GM6-os nagykaliberű rombolópuska
A Lynx (alias Hiúz) GM6-os nagykaliberű rombolópuska modern fegyver, ennek ellenére, vagy tán éppen ezért, gyökerei egészen az első világháború végéig...
Leave a comment

Please login or register to review

Powered By OpenCart
ELITCORD © 2019